• banner_05.jpg
 • Bruggetje.jpg
 • DSC_0385.JPG
 • Groningen.jpeg
 • museum.jpg
 • Publiekgroningen.jpg
 • STAR.jpg
 • StatiomGroningen.png
 • zeehond.jpg

Groningen

Wilt u ook een thema onder de aandacht brengen dat ons roert, tot denken aanzet of publiekelijk moet worden gemaakt? Wij bieden u ruimte op deze pagina. Er zijn enkele voorwaarden die wij aan uw column stellen:

Uw bijdrage:

 1. is gebaseerd op waarheid, moet uitdagend zijn en vanuit de persoonlijke beleving geschreven.
 2. heeft te maken met de organisatie van onze samenleving: thema’s en zaken waar de politiek - 50PLUS - invloed op kan uitoefenen. Enkele voorbeelden: zorg en welzijn, werkgelegenheid, wet- en regelgeving, veiligheid, overheden, belastingstelsel, bijstand, pensioenen, WAO en AOW, asielbeleid, openbaar vervoer, enz.
 3. steekt taalkundig goed in elkaar. Tip: schrijf in korte, krachtige zinnen. Ongepast en choquerend taalgebruik is niet gewenst.
 4. bestaat uit maximaal 500 woorden. Geef uw bijdrage een pakkende titel. 
 5. wordt door u voorzien van uw volledige naam (met initialen) en woonplaats. 
 6. mag geen reactie op een eerder verschenen column zijn. 

Wij behouden ons het recht voor uw column in te korten, kleine verbeteringen aan te brengen of zonder opgaaf van reden ongeplaatst te laten. De redactie gaat niet in discussie met haar lezers. De bijdragen blijven ongeveer een maand staan.

Stuur uw column naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

* * * * * * * * * *

Is de overheid er voor de burgers of andersom?

Tijdens een verjaardag ben je vrij snel klaar met de obligate plichtplegingen, zoals het wel en wee in de familie en het onzalige wereldnieuws dat je via het scherm op gezette tijden om de oren krijgt geslingerd. De geijkte onderwerpen worden altijd wel doorbroken met een thema dat iemand persoonlijk beroert, en waarover iedereen wel een duit in het zakje wil doen. 

Zo ook recentelijk: een langlopend conflict met de gemeente komt op de proppen. Sommigen duiken nog verder weg in de meebewegende, zachte rugleuning van de stoel, alsof ze het allemaal al tig keer gezien en gehoord hebben, terwijl een ander juist het puntje van de stoel verkiest om een strijdbare houding aan te nemen. Bij het aanhoren van alle meningen, na lang bakkeleien en een enerverende sfeer, wordt duidelijk dat er uiteindelijk die ene gemeenschappelijke deler naar voren treedt: het is zinloos om je recht te halen bij de gemeente, vechten tegen de bierkaai. 

Hoe komt het toch dat dooddoeners als ‘vechten tegen de bierkaai’, ‘je trekt aan het kortste eind’, kennelijk zo representatief zijn voor de publieke opinie als het gaat om onze gemeente? Is die gemeente dan synoniem aan ongenaakbaarheid, heilig huisje, onbetrouwbaarheid, arrogantie of een combinatie daarvan?  

Als je het allemaal even op je laat inwerken, kom je tot de conclusie dat het gemeentelijke apparaat niet functioneert zoals dat in een ideale samenleving zou kunnen. Oké, er zijn ernstiger zaken die momenteel op het wereldtoneel staan, maar laten we vooral ook dicht bij huis blijven en kritisch zijn. Zelfs de gemeente is niet feilloos en haalt weleens bakzijl. Er is één zekerheid: de overheid is er voor de burgers en niet andersom. Zolang we dat maar voor ogen houden. 

Dinah Meijer (50PLUS Groningen) te Stadskanaal; 15 sept. 2017.

 

Over referenda

Ik ben absoluut voor referenda. Richtingbepalende referenda over zaken die de mensen rechtstreeks aangaan en waar ze een duidelijke weerzin dan wel voorkeur voor hebben. 

Ik heb zeker respect voor wat de regering doet en de internationale faam die men ermee bewerktstelligt, echter met name het burgerrecht om inspraak te krijgen mag weleens flink op de schop. Het respect verdienen van de burgers zou het hoogste streven van een landsbestuur moeten zijn. 

Windmolens worden noorderlingen door de strot gedouwd, eerst het gas uit de grond gehaald met aardbevingen als gevolg, nu volstoppen met turbines die mensen ook niet willen en waarvoor sommigen bereid zijn de regering de oorlog te verklaren. Waarom zoveel dictaat van hogerhand terwijl het anders kan? Er zijn zoveel goede initiatieven die gewoon van tafel worden geveegd, zoals energieparken of windmolens op zee, daar waar ze mensen minder schade berokkenen. Ik durf te beweren dat windmolens op termijn zelfs de gezondheid een slechte dienst bewijzen. Wordt hiernaar geluisterd? Nee. Het is maar één voorbeeld. Wat mij betreft zet 50PLUS dit onderwerp hoog op de agenda. Ik ga mijn best er zeker voor doen! 

Dinah M. Meijer (50PLUS Groningen) te Finsterwolde; 1 maart 2018.