• banner_05.jpg
  • Bruggetje.jpg
  • DSC_0385.JPG
  • Groningen.jpeg
  • museum.jpg
  • Publiekgroningen.jpg
  • STAR.jpg
  • StatiomGroningen.png
  • zeehond.jpg

Groningen

zonnepark

Noteer dinsdag 14 februari alvast in uw agenda! Open kaart spelen is heilig voor stichting Zonkoloniën. Na de politiek is nu de bevolking aan de beurt om te worden geïnformeerd over het plan voor een groot zonnepark in het Mondengebied. 

Het feit dat de sporthal van 2e Exloërmond als locatie is gekozen, illustreert dat de organisatie rekent op een enorme opkomst. ,,Bij het draagvlakonderzoek konden mensen zelfs iets toevoegen. Daarbij werd 1042 keer het woord zon opgeschreven. We verwachten honderden mensen”, zegt actievoerder Jan Nieboer.

De formule van de bijeenkomst is identiek aan die van vorige week dinsdag. Toen liet in Buinen een gemêleerd gezelschap Statenleden, raadsleden en bestuurders zich informeren over het grootschalige plan dat PowerField in opdracht van Zonkoloniën heeft uitgewerkt. Dat behelst – voorlopig – de aanleg van een cluster van acht zonneparken – vier in Aa en Hunze, vier in Borger-Odoorn – met een totale oppervlakte van 414 hectare.
PowerField brengt net als bij die vorige besloten bijeenkomst aan de hand van plattegronden in kaart waar de zonneparken zijn gepland. Nieboer beklemtoont dat het plan niet in beton gegoten is. ,,Het laatste dat wij willen is bewoners confronteren met voldongen feiten, zoals ook bij de windmolens is gebeurd. Daarom willen wij aan de voorkant de bevolking informeren. Wij streven naar openheid en draagvlak. Bewoners kunnen beoordelen of de grondposities die PowerField heeft verworven, geschikt zijn. En zijn deze grondstukken niet geschikt, wat dan?”

Het door PowerField ontwikkelde plan is bedoeld als alternatief voor de 45 windturbines die in het gebied zijn gepland. Volgens onderzoek zouden die 414 hectare zonnepanelen al meer rendement opleveren dan het windpark. Daarnaast zijn er nog meer plannen in het gebied. GroenLeven heeft zich verzekerd van 386 hectare. En dan is er nog het unieke een-tweetje dat ondernemer Ben Timmermans heeft opgezet met Avebe dat moet uitmonden in een park van 100 hectare. Volgens Nieboer blijven de aanmeldingen binnenstromen van grondeigenaren. ,,In totaal is er al meer dan 1000 hectare beschikbaar”, rekent hij voor.

De informatieavond in de Hunsowhal begint 14 februari om 19.30 uur.

(bron: DvhN)